Kanyon Raft Team

 
   

Történetünk

 
   


Hazánk magas hegyek híján nem bővelkedik gyorsvizű, vad folyókban, amelyek alkalmasak volnának a sokféle vadvízi sport gyakorlására. Mindig voltak azonban olyan honfitársaink, akiket érdekeltek a vadvízi evezés kihívásai, és keresték az alkalmat, hogy próbára tegyék magukat ebben a tajtékoktól fehér világban. Korábban ez csak néhány szerencsés kiváltsága lehetett, de nagyjából tizenöt évvel ezelőtt megjelentek az első olyan magyar vállalkozások, amelyek a szomszédos országok közepesen nehéz folyóira kezdtek túrákat szervezni a kalandokat kereső, kezdő evezősöknek. Innentől ment minden a maga útján: egyre több cég kezdett vadvízi túráztatással foglalkozni, és az egyre tapasztaltabb és képzettebb magyar túravezetők segítségével mára már több tízezren tapasztalhatták meg a vadvízi evezés izgalmait és szépségeit Európában és a nagyvilágban egyaránt.

Bár a vadvízi sportoknak négy olyan ága is van, amiben Világbajnokságot rendeznek, sőt ezek közt a szlalom kajak és kenu az Olimpiák egyik legnépszerűbb versenyszáma, mégis sokáig kellett várni az első olyan magyar rafting csapatra, amely a versenyzésben többet látott, mint egy barátokkal, vidám hangulatban eltöltött hétvége lehetőségét.

A raftingosok négy vagy hat személyes hajókban, négy különböző versenyszámban mérhetik össze az erejüket: A „sprint” illetve „head to head” versenyszámban 1-2 perc hosszú pályán egy egyenkénti időfutam után a hajókat párokba osztják,ahonnan a győztesek továbbjutnak, a vesztesek kiesnek. A „szlalom” versenyben egy 3-4 perc hosszú pályán meghatározott sorrendben és irányból kapukat kell kerülgetni, ahol a hibákat időbüntetésekre váltják. A „down river” versenyszám egy 10-12 km hosszú folyószakaszon zajlik; ez a 40-50 perces verseny komoly állóképességet, és nagyfokú vízismeretet igényel.

2003-ban a Kanyon túravezetőiből –mely cég egyike volt a vadvízi túráztatás úttörőinek- alakult meg az első olyan versenycsapat, amely kijutott a csehországi Világbajnokságra, és ott újoncként rögtön a középmezőnyben végzett. Ez azért is volt különösen szép teljesítmény, mert ez a lelkes amatőr csapat olyan, nagy vadvízi hagyományokkal rendelkező országok csapatait győzte le, mint Ausztria, Norvégia vagy Ausztrália. (Biros Zoltán, Vancsó Gábor, Kocsis István, Kovács Attila, Szikszai István, Fodor Péter, Markovics András). 2005-ben a Hungaroraft már olyan csapattal indult az Európa bajnokságon, amelyben korábbi síkvízi válogatott kenus versenyzők is helyet kaptak. Ennek meg is lett az eredménye, megszületett a magyar raftingsport első dobogós helyezése. Bár az ecquadori Világbajnokságon nem sikerült megismételniük ezt a szép eredményt, a nemzetközi mezőnyben jegyezni kezdték a magyarokat.

Már az év elején sejteni lehetett, hogy 2007 a sportág addigi legerősebb éve lesz. A Hungaroraft csapata jelezte, hogy részt kíván venni a dél-koreai Világbajnokságon, ugyanakkor a Kanyon új, az eddig volt legerősebb csapattal kezdte meg a felkészülést. Az első erőpróba tavasszal a horvátországi Európa Kupa futam volt, ahol mindkét hazai csapat rajthoz állt, hiszen itt kellett eldönteni, melyikük képviselheti majd Magyarországot Dél-Koreában.

A közel 30 csapat között a Hungaroraft szép versenyzéssel az összetett 5. helyet érte el, de ez nem volt elég a VB induláshoz: Az újonc Kanyon csapat minden számban (sprint, szlalom, down river) dobogón végzett, és az összetett második helyével illetve a sprint számban elért győzelmével minden idők legjobb magyar eredményét produkálta.

A csapat lelkesen folytatta a Világbajnokságra való felkészülést –eközben újabb Európa Kupa futamot nyert Ausztriában, ezúttal „down river” versenyszámban-, de ugyanakkor támogatók híján egyre bizonytalanabbá vált a koreai utazás. Mikor az utolsó pillanatban a Játéksziget, a Provice és az Otp-garancia segítségével mégis meglettek a repülőjegyek, a csapat két meghatározó tagja sérülés miatt lemondta a részvételt. A konkurens csapat kapitánya és egy újonc versenyző segítette ki a kanyonosokat, akiknek ebben az új összeállításban kellett felvenniük a versenyt a világ legjobb, legösszeszokottabb csapataival. (Kovács Zoltán, Iványi Gábor, Viktor Endre, Takács Gyula, Fodor Szabolcs, Erdélyi Zoltán, Markovics András)

A fenti előzmények után szép eredménynek tekinthető az elért 13.hely az időközben nagyon felerősödött nemzetközi mezőnyben: jól példázza ezt, hogy a mezőny első 10 helyezettje között csupán tized másodpercek döntöttek a közel három perc hosszú sprint távon. A Koreában elért eredmény nem tükrözte a csapat valódi tudását, így a fiúk kétszeres erővel készültek rá, hogy 2008-ban, a „hazai pályán” Ausztriában megrendezett Európa Bajnokságon bizonyítsanak. Mivel a közeli helyszín miatt több hazai csapat is versenybe szállt az EB indulás jogáért, a válogatóversenyek tavasszal immár a Magyar Kajak-Kenu Szövetség felügyelete alatt zajlottak le 8 férfi és –most először- 4 női csapat részvételével. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Kanyon Raft Team mind az öt egysége kivívta a részvétel jogát, és az eddigi legnagyobb hazai szintű megmérettetés után is megőrizte veretlenségét a magyar mezőnyben.

Ahogyan az várható volt, az Európa Bajnokságon is a kanyonosok szállították az eredményeket: a fiúk megszerezték a sportág első EB ezüst érme után rögtön a másodikat is, az újonc kanyonos lányok pedig a várakozásokat felülmúlva egy negyedik és egy ötödik helyet hoztak; ez utóbbit csupán három század másodperc választotta el a dobogó harmadik fokától. A végső mérleg: a Kanyon Raft Team versenyzői a 2008-as Rafting Európa Bajnokságon összesen kilenc alkalommal végeztek az első hat hely valamelyikén, míg a többi induló magyar csapat legjobb eredménye egyetlen 10. helyezés volt.

Két héttel az EB után immár a jövő évi Világbajnokságra való felkészülés első lépéseként a kanyon csapata részt vett a boszniai elő-világbajnokságon és egyben Világkupa versenyen. Bár a fiúk már pihenésből érkeztek ide, mégis két bronzéremmel térhettek haza: a versenyen méltó ellenfelei voltak a világ legjobbjai közt számon tartott brazil, japán és szlovén csapatoknak. A 2008-as versenyszezon zárásaként szeptemberben a Kanyon Raft Team újra ellátogatott a jövő évi VB helyszínére, a Boszniában rendezett Európa Kupa versenyre, ami egyben az első magyar VB válogató is volt – sajnos más magyar résztvevők nélkül. A szezonbúcsúztató jól sikerült: négy arany, négy ezüst és egy bronzérmet hoztak haza a kanyonosok, ugyanakkor a férficsapat megszerezte első összetett EK győzelmét is.

2009 - A 2009-es Rafting Világbajnokságra minden addiginál elszántabban és keményebben készültünk, aminek eredményeképp Down River versenyszámban megszereztük a sportág első világbajnoki aranyérmét!

2010 – A 2009-es év sikere után eljött a következő Rafting Európa Bajnokság. Ahol a Head2Head számban nyújtott teljesítmény eredményeként felcsendült a magyar himnusz, és Európa Bajnok lett csapatunk.

2011 – A két kimagaslóan sikeres év után megfiatalított új csapatunk szerényebb esélyekkel indulhatott neki a 2011-es évnek. A megváltozott csapat-összeállítás ellenére is több Európa Kupa dobogós helyet értünk el, valamint rengeteg új és hasznos tapasztalatot szereztünk a Vadvizes edzőtáborokban és a Costa Ricai világbajnokságon.

2012 – Rafting Európa Bajnokságon elért 6. helyezésig jutott el idén felnőtt csapatunk, és idén Új fiatalokból álló ifjusági utánpótlás csapatot alakítottunk a fiatal kenusokból, akik VB 4. helyükkel bizonyították rátermettségüket, hogy a sportág jó kezekben lesz majd ha a fiataloké lesz a stafétabot, ezért jó eséllyel indulnak a következő éveken a Világ versenyeken.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Letöltés: Szponzori kiajánlás (pdf)
Történetünk képekben (video) : klikk ide!
 

 
     
     
       

SiMoonDESIGN

 
     

online marketing